geschiedenis

Scouts Kortemark kent een rijke geschiedenis. Hieronder een overzicht van hoe de scouts is geëvolueerd door de jaren heen. 24 december 1957 Herwig Declerq richt Scouts Kortemark op. Herwig begint met een Jongverkennertak en later komt daar een Welpentak bij. 1961 District Houtland wordt opgericht met als districts commisaris Herwig Declerq Tussen 1961 en 1968 wordt het eerste groepskamp van Scouts Kortemark georganiseerd. 1967 10 jarig bestaan van Scouts Kortemark. Dit wordt gevierd met een optreden van de toen nog niet zo bekende Willem Vermandere. 1968 Uniform: Hemd en korte broek worden omgeruild voor een polo en een lange broek 1973 De scouts hebben een officieel lokaal. Het wolvenhol bevindt zich achter het OCMW in een gerestaureerde schuur. De heimwee naar het traditioneel uniform is een feit. De polo en de lange broek worden opnieuw vervangen door het hemd en de korte broek. 1977 Scouts Kortemark richt nu ook een Gidsentak op. 1978 Wegens het succes van de Gidsentak wordt er ook een Jonggidsentak opgericht. 1982 25 jarig bestaan van Scouts Kortemark 1991 De Kaboutertak wordt opgericht. 1995 Oprichting Open Kamp Houtland. Open Kamp is een kamp voor kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen die niet bij Scouts en Gidsen vlaanderen zijn aangesloten. De bedoeling is dat zij een echt scoutskamp kunnen meemaken om zo kennis te maken met scouting. Een Kapoenen tak wordt toegevoegd aan Scouts Kortemark 1996 FILE281296 wordt georganiseerd door de Jins. Dit evenement bleef verder bestaan buiten de scouts. De laaste editie was in 2011 aan het spaarbekken van Kortemark Een donkere bladzijde in de geschiedenis van Scouts Kortemark. Een brand legt het lokaal van Scouts Kortemark in as. De brandweer ontdekte twee vuurhaarden waardoor men wist dat het om brandstichting ging. De dader is echter nooit gevonden. De stalling van het OCMW, die zich net naast het oude lokaal bevond, bleef en daar vonden de scouts onderdak. 1997 De eerste website van Scouts Kortemark wordt gelanceerd. 1998 Eerste editie van Lightning 2003 Scoutaboe wordt opgericht. Scoutaboe vierde onlangs het 10 jarig bestaan met een groot feest. Lighting barst uit zijn voegen. Daardoor wordt er beslist om naar het 'Nie Geweune Wè'-concept over te gaan. De leiding wou terug naar de bescheiden scoutsfuif van vroeger 2005 VVKSM wordt Scouts en gidsen Vlaanderen 2006 Scouts Kortemark krijgt een nieuw lokaal van de gemeente samen met een nieuw materiaalkot. 2007 Scouts wereldwijd viert het 100 jarig bestaan. Scouts Kortemark zelf wordt ook dit jaar 50 jaar en dit wordt uitgebreid gevierd. Een boek (Droom me daar 'ns) over het 50 jarig bestaan wordt uitgebracht samen met speciale t-shirts en truien. Het boek over het 50 jarig bestaan is tevens nog altijd te verkrijgen bij de uniformverantwoordelijke. Lightning wordt opnieuw uit de kast gehaald, maar wordt opnieuw op een kleinere schaal georganiseerd. Inmiddels (lees: in 2013) is het uitgegroeid tot een vaste waarde in het fuifmilieu. Er is een groot aanbod qua muziek met 3 zalen waar er verschillende genres worden aangeboden. 2009 De scouts heeft nu ook een facebook groep! 2011 De volledige speelzone rond het jeuddorp wordt heringericht 2012 55 jarig bestaan van Scouts Kortemark 2013 De herinrichting van de speelzone wordt verder afgewerkt met nieuwe materiaalkoten dicht bij het jeugddorp. Ook de ingang rondom de kapellestraat wordt afgewerkt ... 2015 De facebook groep wordt ingewisseld voor een facebook pagina De omgeving aan de Kapellestraat wordt afwewerkt, het rondpuntje krijgt een totempaal 2016 De eerste editie van ons nieuw fuifconcept ERROR was een succes. Dit na negen opeenvolgende edities van ons vorig concept LIGHTNING (totaal van 12 edities) De website wordt volledig herbouwd 2017 De scouts bestaat 60 jaar! Dit wordt gevierd met een feestweekend.